GINOP-2.1.7-15 – Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés.

INTELLIGENS VETŐMAGELOSZTÓFEJ A MAGÁRAMLÁS SORONKÉNTI SZABÁLYZÁSÁHOZ PNEUMATIKUS GABONAVETŐGÉPEKRE

Kedvezményezett neve: DIGITROLL AUTOMATIZÁLÁSI ÉS KERESKEDELMI KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG

Projekt címe: INTELLIGENS VETŐMAGELOSZTÓFEJ A MAGÁRAMLÁS SORONKÉNTI SZABÁLYZÁSÁHOZ PNEUMATIKUS GABONAVETŐGÉPEKRE

Azonosítószáma: GINOP-2.1.7-15-2016-02254
Szerződött támogatás összege: 50,01 MILLIÓ FORINT
Támogatás mértéke: 60% 

Projekt indokoltsága:  A 100%-ban családi tulajdonú DIGITROLL Kft 1992-ben azzal a célkitűzéssel alakult meg, hogy minőségi műszereket fejlesszen ki és gyártson a mezőgazdaság részére. Cégünk vetésellenőrzéshez és vetésszabályozáshoz készít különböző agrárelektronikai eszközöket, valamint más agrárcélú készülékeket. Napjainkig több ezer garnitúra vetésellenőrző és több tízezer darab magérzékelő került értékesítésre. Több szabadalmunk bizonyítja, hogy folyamatosan új technológiák kidolgozásán fáradozunk, ami a mindennapi munkát egyszerűbbé, biztonságosabbá és gazdaságosabbá teszi.

A megcélzott projekt hozzájárul a Digitroll Kft. általános céljának megvalósulásához, azaz a minőségi és innovatív termékek létrehozásához a mezőgazdaság számára úgy, hogy a Digitroll termékei előremutatóak legyenek, azok ne csak a részei legyenek, hanem előrébb is vigyék a jövő mezőgazdaságát. A meglévő tapasztalattal, a jelenlegi piaci és tudományos kihívásokból kiindulva a projekttel a Digitroll Kft. átfogó célként tűzte ki, hogy növelje a mezőgazdaság hatékonyságát egy olyan új és komplex megoldással, ahol egy elektronikai és mechanikai, azaz mechatronikai berendezés képes lesz szabályozottá tenni a gabonavetőgépek soronkénti vetőmag kijuttatását. A vetősoronkénti mennyiség szabályzását komplex mechanikai, elektronikai és szoftveres eljárásokkal lehet megvalósítani. A létrejövő új termékkel előre meghatározott módon lesz lehetőség homogenizálni vagy éppen differenciálni a vetésképet.

Projekt várható eredménye: A Digitroll Kft. projektjavaslata egy olyan új termék kifejlesztését célozza meg, ahol a mezőgazdasági elektronikák üzletágában egy piaci rés található. A projekt során létrehozható prototípus, majd késztermék ezt a piaci rést kívánja betölteni azzal, hogy létrehozza a világ első precíziós gabonavetőgépét. Egy precíziós (soronként szabályozható) gabonavetőgéppel a gazdák magasabb terméshozamhoz juthatnak, pénzt és időt spórolhatnak meg. A projekt céljául kitűzött hiánypótló berendezés napról napra egyre fontosabb funkciót tölthet be, hiszen a Föld népessége folyamatosan növekszik, ezáltal a gabonatermelés, azaz a gabonavetőgépekkel elvetett területek nagysága és a felhasznált anyagok (vetőmag, műtrágya, növényvédőszerek) ára is folyamatosan nő, tehát minden egyes elvetett vetőmagnak egyre nagyobb szerep jut.

Újdonságok, szellemi hozzáadott értékek: A projekt céljául szolgáló vetőmagelosztófej legfőbb újdonsága, hogy annak a kimenetein a vetőmag mennyiségének kijuttatásának a nagysága szabályozhatóvá válik. A vetőmagelosztófejbe ezen felül a projekt során integráljuk a Digitroll egyedülálló magérzékelés és magvezetőcső eltömődés észlelési eljárásait, így a szabályozott kijuttatás monitorozhatóvá válik, mely jelenleg ugyancsak egy egyedülálló megoldás, ami csak a Digitrollnál érhető el

Legfőbb újdonságok:
• szabályozható soronkénti vetőmagkijuttatás
• soronkénti elzárható vetőmagáramlás (művelőút képzés, szekcióvezérlés)
• homogenizálható keresztirányú vetéskép (azonos kijuttatási mennyiség a gép széle és közepe között) • homogenizálható hosszirányú vetéskép (azonos kijuttatási mennyiség a gép vetősorán)

Legfőbb hozzáadott szellemi értékek:
• kijuttatási mennyiség pontos magszámlálása a Digitroll meglévő, vadonatúj és egyedülálló technológiájával
• a kutatás és fejlesztési fázisokban a pontos vetőmagérzékelő szinte megkerülhetetlen, enélkül nem lehet valósidejű eredményekhez jutni a szabályozórendszer tesztelésénél.
• egyedülálló vetőscső eltömődés érzékelés a vetőgép sorain

Technológiai fejlesztés:
A projektben kitűzött termék a gabonavetés technológiáját kívánja megváltoztatni. A jelenlegi vetéstechnológia szerint nem lehet a gabonavetőgép kijuttatását soronként szabályozni. A projekt céljául szolgáló intelligens vetőmagelosztófej egyrészről kapcsolódik a már meglévő gabonavetés technológiákhoz, hiszen a vetőmagelosztóba egy központilag vezérelt magadagoló juttatja be a vetőmagokat, másrészről a vetésszabályozás technológiáját fejleszti a soronkénti szabályozás, homogenizáció és a soronkénti vetőmagkiiktatás lehetőségével.

Projekt megkezdésének dátuma: 2017. november 11.
Projekt fizikai befejezésének várható dátuma: 2020. augusztus 29.

Köszönjük a Magyar Állam és az Európai Unió támogatását.